Skip to main content
  • Beleef de omgevingswet: onze workshops

Beleef de omgevingswet: onze workshops

Oefen de vaardigheden die de Omgevingswet van je vraagt met onze workshops! De Omgevingswet heeft tenslotte vergaande gevolgen voor de wijze van werken van de ambtelijke organisatie en het openbaar bestuur. Is jouw organisatie hier al klaar voor?

Om je te helpen de Omgevingswet eigen te maken, maakten wij een aantal workshops. Hiermee oefen je de vaardigheden die de Omgevingswet van je vraagt. Alle werkvormen gaan uit van het idee ‘learning by doing’. 

De workshops zetten we op diverse manieren in: geven we ergens een training of lezing over de Omgevingswet, dan nemen we graag onze workshops mee. Zo versterken we jouw kennis, helpen je om plannen met collega's te maken, of bieden we je een ontspannen intermezzo! 

Onze workshops zijn altijd maatwerk. Dit omdat iedere organisatie anders is, en de actualiteit over de Omgevingswet voortdurend verandert. Bekijk hier wat onze workshops voor jouw organisatie kunnen betekenen. Je kunt in overleg je eigen programma samenstellen!  

Rad van instrumenten
Kiezen of delen: Bouw de structuur van het Omgevingsplan

Kiezen of delen: Bouw de structuur van het Omgevingsplan

Hoe gaat de structuur van het omgevingsplan eruit zien? Een eenvoudige vraag zonder eenvoudig antwoord. De keuze voor een omgevingsplanstructuur heeft gevolgen voor de manier waarop een gemeente er mee gaat werken. Iedere structuur heeft voor- en nadelen.

Ga aan de slag met collega's en maak keuzes over de structuur van jullie omgevingsplan. Dat doen we door je een concreet beeld te laten vormen hoe het omgevingsplan eruit gaat zien. Het is een spel waarin we de opbouw van het omgevingsplan visualiseren; de structuur wordt zichtbaar. En dat is heel verhelderend!

Leesbaar omgevingsplan

Waar komen regels uit bestemmingsplannen, bruidsschat en verordeningen terecht? En hoe zorg je ervoor dat het omgevingsplan leesbaar blijft voor de adviseur, de vergunningverlener en de burger? Met deze workshop oefenen we met verschillende structuren voor het omgevingsplan, met concrete voorbeeldregels. Door inzichten met elkaar te delen maken we kiezen makkelijker.

De workshop werd ontwikkeld door Tanja Casimir, zelf goed thuis in de structuren en mogelijkheden die het omgevingsplan ons straks biedt.

Deze workshop is geschikt om te doen met ambtenaren die (gaan) werken met het omgevingsplan. De workshop past goed in een training of presentatie over het omgevingsplan en de Omgevingswet. Ook interessant om te combineren met de workshop 'Rad van instrumenten'.  

  • duur: 1,5 uur
  • aantal deelnemers: 6 tot 12
Ladder van initiatieven
Ladder van initiatieven: Keuzes maken onder de Omgevingswet

Ladder van initiatieven: Keuzes maken onder de Omgevingswet

Als gemeente heb je voldoende te kiezen onder de Omgevingswet, dat maken we duidelijk met deze workshop! Is straks het omgevingsplan of de omgevingsvisie leidend voor de afweging van een initiatief? En in welke gevallen heeft de Raad er iets over te zeggen?

Dit verdiepende spel over de Omgevingswet is ideaal als je werkt aan een omgevingsvisie of omgevingsplan. Het werd ontwikkeld door Mischa Teensma, specialist Omgevingswet.

Aan de hand van voorbeelden van initiatieven, de soort die in iedere gemeente voorkomen, bepalen de deelnemers wat het beste oplossing is, en wie uiteindelijk beslist over een plan. Deze voorbeelden geven meteen aanleiding om verder te praten over de achtergronden van de gemaakte keuzes. Zo praten we samen verder over activiteiten die straks vergunningsvrij zijn, maar waarvoor misschien wel een melding nodig is. En de keuze om vergunningsplichtige activiteiten binnen een omgevingsplan mogelijk te maken, of juist niet.

Met de workshop Ladder van initiatieven oefen je met collega’s, raadsleden en bestuurders om bewuste keuzes te maken. Het spel gaat gedetailleerd in op de inhoud en mogelijkheden die de Omgevingswet ons biedt. Zo bereid je je met elkaar goed voor op de nieuwe wijze van werken en besluitvorming die onder de Omgevingswet geldt.

Een avond met de gemeenteraad over de Omgevingswet? Bekijk dan ook onze workshop 'Krachtenveldspel', waar deze workshop een goede combinatie mee vormt.

  • duur: 1 uur
  • aantal deelnemers: 6 tot 30
  • kan ook digitaal