BLOG3

  • Home
  • Hoe begin je als je niet weet waar het eindigt?

Hoe begin je als je niet weet waar het eindigt?

BLOG4Deze vraag stel ik mij altijd aan het begin van een open planproces, en het leiden van die processen is nu eenmaal mijn dagelijkse werk geworden. In dit geval gaat het om een slepende kwestie van de herontwikkeling van een fabrieksterrein in Exloo. De naam doet vermoeden dat het hier vroeger allemaal bos betrof dat nu verdwenen is, maar Exloo is nog steeds een zeer boomrijk dorp op de flank van de Hondsrug. In de bebouwde kom wordt de sfeer bepaald door boerenerven, al dan niet omgetoverd tot riante woning of horecagelegenheid. Ook staat hier het gemeentehuis van Borger Odoorn.

Wat moet je daar beginnen met een verlaten fabrieksterrein? En hoe kijk je er tegenaan als je weet dat dit een vergrijzende krimpregio is?

Ik werd gebeld door de vertegenwoordiger van de groep eigenaren van het terrein. Woont daar om de hoek en is dus geen afstandelijke projectontwikkelaar met alleen een winstdoelstelling. Ik zei: we denken twee stappen vooruit en we doen er één. En zo wandelen we door tijd en inhoud. We gaan door tot het vertrouwen op is, of tot deze processie overgaat in een heus projectplan. Dan krijgen we een nieuwe crew.

Dat was goed.

Mijn voorstel was om een open gedachtevorming te laten plaatsvinden met de direct betrokkenen van opdrachtgever en gemeente, die moest eindigen in gedeelde uitgangspunten.

afbeelding blog andries afbeelding blog andries 2


Na anderhalf uur ontstond een mooie mix tussen het benutten van de exclusieve potenties van de plek, trends en doelgroepen. Met als eerste uit te werken idee: kleine en grotere woningen zonder tuin, maar wel een terras met privacy in een gemeenschappelijk te onderhouden omgeving. Het biedt veel mogelijkheden voor een vrijere ordening van gebouwen, in overeenstemming met de sfeer in de rest van Exloo. Dit concept kan doelgroepen aanspreken die het groen wel erg waarderen, maar het niet willen onderhouden (wie spreekt er nog tuinieren?).

Twee stappen verder gedacht: eerst proefschetsen maken met rekenen en tekenen en daarna meteen naar de buurt. Maar dat weten we uiteraard nu nog niet zeker. Eerst maar eens beginnen, om te zien waar het eindigt.

Tags: nieuws

Andries van den Berg

Andries van den Berg

Landschapsarchitect

Contact