Skip to main content
  • Stage lopen bij BügelHajema: dat kan zo!

Stage lopen bij BügelHajema: dat kan zo!

Henk de VriesBenieuwd hoe het is om stage te lopen bij BügelHajema? Lees dan meer over het uitvoeren van een onderzoeksstage bij ons bureau.

Dit is een van onze stagiairs: Henk de Vries, vierdejaars student Juridische Bestuurskunde. Henk onderzoekt bij ons de inwerkingtreding van de Omgevingswet, voor zijn bachelor-onderzoeksstage. Hij voert met een aantal gemeenten gesprekken over hun verwachtingen en bevindingen. Wat blijkt; De Omgevingswet blijft voor veel mensen een totaal onbekende toekomst. We kunnen oefenen, leren en trainen, maar hoe we straks in de praktijk met de Omgevingswet gaan werken... dat blijft onduidelijk.

Onderzoeksstage bij een adviesbureau

Henk koos voor een onderzoeksstage bij ons bureau om zo meer te leren over hoe een adviesbureau in de publieke sector werkt. Het omgevingsrecht heeft zijn interesse en bij BügelHajema vond hij een goede basis voor zijn onderzoek.

“Er werd gelijk al meegedacht hoe ik mijn onderzoek kon vormgeven. Ik kreeg meteen een hele positieve indruk!”

Voor zijn onderzoek gaat Henk naar een aantal verschillende gemeenten en voert hij gesprekken met zowel wethouders, ambtelijk projectleiders als met onze projectleiders bij BügelHajema. Zo ziet hij drie verschillende perspectieven op de Omgevingswet. Duidelijk is dat er nog veel verschillende meningen zijn over de uitdagingen en de mogelijkheden van de Omgevingswet. En dat het enthousiasme afneemt naarmate uitstel langer duurt. De Omgevingswet blijft een onbekende toekomst, hoe we praktisch aan de slag gaan met de Wet is eigenlijk voor iedereen nog onduidelijk.

Om zijn onderzoek concreter te maken vergelijkt hij daarnaast de verschillen tussen de afwijkingsprocedure bij een bestemmingsplan en straks bij een omgevingsplan. Ook hierover zijn de verwachtingen zeer verschillend. Henk is geboeid om te zien wat de verwachting is van gemeentelijke bestuurders en ambtenaren van de wet. Ziet men in de praktijk al een verandering in het denken? Verwacht men dat dit gaat gebeuren en waarom?

Werkervaring en leren

Naast zijn onderzoek loopt Henk mee bij het maken van verschillende ruimtelijke plannen en leert hij zo diverse onderdelen van ons werk beter kennen. Hij zet bij BügelHajema zo de eerste stappen in het opdoen van concrete werkervaring en leert in de praktijk de veelzijdigheid van ons vakgebied kennen.    

“Doordat BügelHajema een horizontale organisatie is, is iedereen bereid om je te helpen bij vragen. Dit is iets wat erg fijn is. In de afgelopen twee maanden heb ik al veel aspecten van het bureau mogen zien en heb ik veel leuke mensen gesproken. Met de diversiteit aan werkzaamheden, het volwaardig kunnen meewerken in de organisatie en alle ruimte voor mijn onderzoek kan ik niet anders zeggen dat dit nu al een hele geslaagde stage is.” 

Begeleiding stage

Vanuit BügelHajema krijgt Henk begeleiding van twee ervaren juristen die met hem meedenken en hem helpen met vragen; Pieter Schollema en Renée Steenbergen denken zowel op inhoud als praktisch met de stagiair mee.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Op deze pagina lees je er meer over ! 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven van BügelHajema?

Informatie over nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied lees je in onze nieuwsbrief. Schrijf je hier in!