• Klimaatadaptief inrichtingsplan De Bovendonken

Klimaatadaptief inrichtingsplan De Bovendonken

Het ontwerpen van een duurzame en groene openbare ruimte met een belangrijke plek voor de wateropgave. In dit plan staat klimaatadaptief ontwerpen centraal en is er oog voor ontmoeten, spelen en dromen.

  • Projectnaam:
    Inrichtingsplan De Bovendonken
  • Jaar /jaren van uitvoering:
    2021-2022
  • Locatie:
    Hoeven
  • Opdrachtgever:
    Gemeente Halderberge
  • Projectleider/contactpersoon:

Klimaatadaptief ontwerpen als uitgangspunt

De gemeente Halderberge realiseert op het terrein, gelegen tussen de bestaande sportvelden en de Bovendonksestraat in Hoeven, een nieuwe woonwijk. BugelHajema maakte hiervoor het bestemmingsplan en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte.

Voor de woonwijk, en daarmee ook voor de openbare ruimte, kozen we als uitgangspunt een groene wijk met veel aandacht voor het veranderende klimaat. Water is daardoor een centraal onderwerp in het inrichtingsplan. Er komt bijvoorbeeld geen rioolstelsel.

We kozen met de gemeente voor een systeem van afwatering dat het water via groene (speel)ruimtes naar watergangen geleidt. In de groene ruimtes zitten verlaagde gebieden waar het water langzaam de grond in kan zakken. In de sloot aan de oostzijde vertragen grote keien de waterafvoer. Langs deze afwateringssloot kozen we voor een rijkbloeiend beplantingssortiment,  voorzien van waard- en sierplanten.

Waterberging combineren met speelvoorzieningen 

Door de focus op klimaatverandering ontstaat er ruimte voor natte plekken als waterberging, gecombineerd met uitdagende speelvoorzieningen in de groene ruimtes. Elke groene plek is ingericht voor weer een andere leeftijdscategorie kinderen. Hierdoor ontstaat een aangename wijk, bewoont door jong en oud, waar zich tegelijkertijd ook dieren thuis voelen zoals vogels, insecten en vleermuizen.

Opvallende elementen bij dit plan:

  • Omgekeerd denken in het watersysteem; het watersysteem voert af naar het hoogste punt ten zuiden van het plangebied, vanwege de volle watercapaciteit aan de noordzijde van de wijk. Een staaltje omdenken. 
  • Ecologische benadering, niet alleen in beplanting maar ook in bijvoorbeeld het straatmeubilair en speelvoorzieningen.
  • 3 wadi’s met elk een eigen karakter en altijd met een uitdagende en creatieve educatieve invalshoek.

 

Stedenbouwkundig plan

In het stedenbouwkundig plan voor deze wijk is ruimte voor maximaal 45 woningen en 20 appartementen. Er is een grote diversiteit aan woningen in de nieuwe wijk; in de vastgestelde verkavelingsschets staan zowel rijwoningen, appartementen twee-onder-een kapwoningen en enkele vrijstaande woningen.

Links

Henk Veldhuis

Meer weten? Neem contact op met Henk Veldhuis

Directeur / adviseur voor de leefomgeving / projectleider
0334656545