• Aanlichtingsbeleid Deventer1
  • Aanlichtingsbeleid Deventer2
  • Home
  • Aanlichtingsbeleid Deventer

Aanlichtingsbeleid Deventer

De gemeente Deventer ontvangt ieder jaar meer dan twee miljoen bezoekers. Dit is het resultaat van jarenlange zuinige omgang met de cultuurhistorische waarden, zowel in de stad als in het buitengebied. De eerste reddingsoperatie van oude stadsdelen in ons land betrof het Bergkwartier, waarvoor tijdens het jaarlijke Dickensfestival vlak voor kerst ruim honderdduizend mensen in de rij staan.De binnenstad van Deventer bestaat uit dichte tot zeer dichte, over het algemeen historische bebouwing. De bijzondere waarde is met al zijn bijzondere pandjes overdag goed zichtbaar. Maar zodra de avond zijn intrede doet, verandert de binnenstad op verschillende fronten. Overdag wordt de stad intensiever gebruikt; onder andere door winkelend publiek, mensen die op weg zijn naar hun werk en toeristen.
‘s Avonds is er vaak meer uitgaanspubliek. Maar daarnaast verandert ook de sfeer in de binnenstad, doordat het donker wordt.

De gemeente Deventer wil dat de binnenstad ook in de avond en nacht zijn bijzondere uitstraling behoudt. Met het aanlichtingsbeleid wordt uitgebeeld en beschreven welke sfeer de gemeente hierbij voor ogen heeft. Omdat de sfeer voor een deel wordt bepaald door de aanlichting van gebouwen, is het voorliggende beleid opgesteld. Algemeen uitgangspunt van de gemeente is om terughoudend om te gaan met het aanlichten van gebouwen.

De binnenstad van Deventer is opgedeeld in vijf gebieden, die qua sfeer en functie van elkaar verschillen. Het gaat om het Bergkwartier, het winkelgebied, het uitgaansgebied, het gemengd gebied en het IJsselfront. Op een aanlichtingskaart zijn deze gebieden weergegeven, waarbij de gebouwen en objecten die voor aanlichting in aanmerking komen, zijn gemarkeerd.

Andries van den Berg

Andries van den Berg

Landschapsarchitect

Contact